Zwangerschapsbegeleiding op haptonomische basis 
Voor veel ouders geldt dat het krijgen van een kindje pas leuk wordt nadat het is geboren. Of zodra het echt heel duidelijk beweegt. Dat is jammer, want je kunt al veel eerder genieten van je kindje. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding begint op het moment dat er sprake is van “leven”. Dit leven wordt door de aanstaande moeder vaak herkent als het rommelen van de darmen, maar in werkelijkheid  
is het je kindje wat laat weten dat het er is.  
 
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding heeft een individueel karakter. De begeleiding heeft als doel dat jullie als aanstaande ouders al voor de geboorte contact kunnen maken met jullie kind. Je kunt laten voelen dat hij of zij welkom is en dat het bij jullie veilig is en dat het kind zich aan jullie kan toevertrouwen.  
 
Wiegen, geruststellen en strelen zijn aanrakingen die de moeder van nature makkelijk doet. Partners staan verder van de zwangerschap af en zijn met deze gebaren minder bekend. Tijdens de begeleiding is hier extra aandacht voor, zodat ook de partner meer betrokken raakt bij het leven in de buik van de moeder. Er wordt stilgestaan bij de ondersteunende rol die de partner heeft tijdens de bevalling. Wat ervaart de moeder als prettig, wat niet en wat kan de partner daarin betekenen?  
 
Een ander doel van de begeleiding is om jullie samen goed voor te bereiden op een zo natuurlijk mogelijke bevalling. Het kunnen vertrouwen op eigen natuurlijke vermogens maakt dat het hele proces meer vanuit vertrouwen, intuïtie en gevoel kan verlopen.  
 
De begeleiding start (bij voorkeur) rond de 20 weken van de zwangerschap of eerder wanneer de eerste bewegingen van de baby voelbaar zijn. Het is uiteraard ook mogelijk om op een later tijdstip tijdens de zwangerschap te beginnen. De afspraken zijn in principe om de 4 weken. Vijf ontmoetingen voor de bevalling en een ontmoeting na de bevalling.  
  
Leuk om te lezen:  
 
Signalen uit de moederschoot J. H. Gottmer  
Duik in je weeën – Carita Salome / Julietta de Wit